Kampanya 1

Kampanya 1
EC English'den Amerika ve İngiltere'de müthiş fırsat!

Kampanya 2

Kampanya 2
LSC Kanada/EC okulları Türk öğrencilere özel fiyatlarla!

Kampanya 3

Kampanya 3
Language Studies International ile 3 kıta 6 ülke!

Öğrenciler ne diyor?

Öğrenciler ne diyor?
Gamze'den CDS'ye mektup var

İngiltere'de İngilizce dil eğitimi...

29 Mayıs 2010 Cumartesi

Bu ay gündemimiz İngiltere gibi oldu. Geçen hafta Harven School of English ile ilgili yazarken İngiltere'de okumak ve öncelikle İngiltere'de üniversite eğitimi almak konusunu araştırıp öğrendim ve yazdım. Bu hafta, birkaç haftadır bilgisini topladığım, yine İngiltere'deki bir başka dil okulu olan St Clares'i çalışırken, İngiltere'de dil okumanın ayrıntılarını öğrendim ve yazdım. Buyrunuz, aşağıda okuyunuz ve siz de öğreniniz...

İşte sorularınıza cevaplar...

Eğitim kalitesi nasıl?


İngilizce’nin anavatanı İngiltere. İngiltere’de dil eğitimi önemli bir sektör ve sayısı yüzleri bulan dil okulu var. Sadece dil eğitimi veren okulların yanı sıra, pek çok üniversite ve kolej bünyesinde yabancı öğrenciler için dil eğitim birimleri var. Her yıl binlerce öğrencinin dil eğitimi için İngiltere’ye gelmesi bu konuda bazı düzenleme ve denetlemeleri gerekli kılmış. İngiltere’de pek çok okul başta British Council olmak üzere bazı denetim kurumlarınca denetleniyor, ölçülüyor ve akredite ediliyor.

Okulların yaygın olduğu bölgeler neresi?

İngiltere'nin hemen her bölgesinde dil okulları bulunmakla birlikte en yoğun bölgeler Londra ve Güney İngiltere'dir. Diğer önemli merkezler; Oxford, Cambridge ve York'tur. İskoçya, İrlanda ve Galler'de de lisan okulları bulunmakta. Ülkede şehirler arasındaki mesafeler yakın ve ülke içi ulaşım çok kolay ve düzenli.

Yaş sınırı var mı?


İngiltere’de yabancı öğrencilerin katılabileceği programların ders saatleri minimum haftada 15 saat. Sınıflar ortalama 8-15 kişilik. Okulların büyük çoğunluğu yıl boyunca devam eden kurslar düzenliyor. Bazıları ise sadece yaz aylarında eğitim veriyor. Hemen hemen her yaş grubu için ve değişik konularda dil öğrenimi imkanı var.

Programlarda neler kapsanıyor?

Genel İngilizce programları gramer, konuşma dersleri, dil laboratuarlarında görsel ve işitsel uygulamalardan oluşuyor. Genel İngilizce programları dışında okullar; İş İngilizcesi, sınav hazırlık programları, bire bir ders veya Harven School of English'de bahsettiğim, Drama ile İngilizce gibi konsept programlar sunuyorlar.


Ayrıca okulların uzun süreli eğitim düşünenler için ‘akademik yıl’ programı var. Bu programların içeriklerinin Genel İngilizce’den farkı yok. Genelde belli başlangıç tarihleri vardır, böylece uzun dönem okuyacak öğrencileri bir araya toplanıyor ve okul ücretleri her hafta başlayan programlara göre daha uygun olur. Böylece 6 ayın üzerinde dil eğitimi düşünen öğrenciler için kaliteli okullarda daha ekonomik şartlarda okuma fırsatı sağlanıyor.



İngiltere’de dil eğitimi bana kaça patlar?

Konaklama, yeme içme, okul ücreti: Her bütçeye göre alternatif var. İngiltere dil eğitimi konusunda alternatifler ülkesi. En ucuz okulun ücreti, okul parası, kahvaltı akşam yemeği ve yatacak yerde dahil, 145 pound yani yaklaşık 300-350 tl civarında. Ote yandan haftalık 3500 pound a kadar okullar da var. Fiyat çeşitliliği gibi okulların sunduğu imkanlara göre farkediyor. Örneğin, bir okul stajyer hocalara da ders verdirtirken bir başka okul her öğrenciye bir öğretmen şeklinde programlar sunuyor. Ya da bir okul aile yanı konaklama sunarken bir başka okul kendi kampüsünde jakuzili tek kişilik oda imkanı sunuyor.

Cep harçlığı: Normal, standart bir öğrenci gibi yaşandığı takdirde bir öğrenciye haftalık 50 pound yeterli oluyor. Harçlık dediğimiz şeyin içinde öğle yemeği ve haftasonu gezme tozması var. 10 haftada, dönerken alınan ufak tefek hediyeler de dahil yaklaşık 600 -700 pound harcanıyor. Ama tabi bu standart bir hayat sürecek bir öğrenci için rakam. Harcanacak para şehirden şehire göre de değişiyor. Büyük şehirlerde daha fazla para harcanırken, elbette daha küçük şehirlerde çok daha az para harcanıyor.

Okulu neye göre seçeceğim?

Okul seçiminde sıralama şöyle: Öğrencinin ne öğrenmek istediğine ve bütçesine göre önce bölge seçimi, sonra okul seçimi.
Bölge seçimi bir dili nasıl öğrenmek istediğinizle doğru orantılıdır. Örneğin, tüm aksanları öğrenmek istiyorsanız ve grameriniz var ise Londra doğru yerken, grameriniz az ve 6 ayınız var, yoğun bir programla Güney İngiltere daha doğru yer olabilir. Tamamen öğrencinin durumuna bağlı olarak değerlendirilmesi gereken bir konudur.

Okul seçerken, eğitim ve öğretmen kalitesi, sunduğu diğer imkanlar, şehre ve konaklayacak yere mesafesi ve ulaşmı kolaylığı en önce bakılması gereken kriterler. Okulun, hangi kurumlar tarafından tanınmakta olduğu bir başka önemli kriter. Okulun British Council gibi kurumlarca denetleniyor olması, özellikle vizede problem çıkmaması için çok önemli.

Vize işleri nasıl?

Öğrenci olarak gidenlerin alması gereken vize öğrenci vizesi. 6 ay yani 24 hafta ve üzeri giden öğrencilerin genelde 2 hafta fazla yani 26 haftalık vize alması öneriliyor. 26 haftalık vize ile otomatik olarak çalışma izni veriliyor. Öğrenciler çalışma izinleri olması durumunda öğrenimleri sırasında pratik yapmak için örneğin bir restoranda çalışabiliyorlar. Her zaman okurken çalışmak, hem bütçeye katkı hem de dili daha hızlı ilerletmek açısından çok fayda sağlar.

Şu anki vize prosedürüne göre 6 ayın üzerinde bir dil eğitimi programına katılan öğrenciler için eğitimleriyle birlikte yasal olarak haftada 20 saat yarı zamanlı çalışma hakkının da olduğu öğrenci vizesi veriliyor.

Öğrenci vizesinin dikkat edilmesi gereken yerleri vardır ve bu nedenle çok iyi hazırlanılması gerekir. Her zaman bir acenta aracılığıyla bu başvurunun yapılması çok daha avantajlıdır.

Vize başvurusunda dikkat edilmesi gereken en önemli iki husus; bir, neden dil öğrenmek istediğinizin iyi açıklanması ve iki, bu eğitime harcayacağınız bedelin karşılığının sizde veya ailenizde olduğunun kanıtlarının olması. Vize alınması sürecinde başvuruya mevcut koşulları iyi değerlendirip, koşullar doğrultusunda uygun okulu seçtikten sonra, bir tür strateji geliştirerek yaklaşmakta fayda var. Elçilikte vize görüşmesine gitmeden önce olası sorulara verilecek yanıtlar önceden düşünülmeli ve belki bir provayla çalışılmalıdır. Elçiliğin temelde ikna olmak istediği konu sizin gerçekten bu eğitime ihtiyacınız olduğu ve eğitimin bedelini karşılayacak gelir düzeyinde olduğunuz.

Hangi dönemde gitsem daha iyi?

Böyle bir daha iyi dönem diye bişey yok. İngiltere’de dil eğitimi belki de en gelişmiş sektör. Her hafta başı bir kurs başlıyor. Öğrenci gider gitmez bir seviye tespit sınavına giriyor ve uygun bulunduğu bir sınıfa yerleştiriliyor. İstediğiniz sürede program var. İsterseniz sadece 2 hafta, ister 6 ay, ister 1 yıllık akademik program. Akademik programların dönemleri bile gayet sık. Minimum süre 2 hafta. Her sene 2 hafta gidilebilir. Vize açısından en fala 2 yıl dil eğitimine müsaade var.

Neden İngilizce öğrenmek için İngiltere’yi tercih etmeliyim?

  • İngilere bu işin beşiği. Dilin doğduğu yer. En doğru öğretildiği ve konuşulduğu ülke.
  • Oturmuş eğitim sistemi. Eğitim kalitesi yüksek. Kalite korunmak için British Council gibi kurumlarca düzenli olarak denetleniyor ve ölçülüyor.
  • Türkiye’ye yakın, 3 saat uçuş mesafesi,
  • Uçak biletleri ucuz,
  • Ülke içi ulaşım sorunu yok,
  • Çalışma izni veriyor (haftada 20 saat).
Konaklama nasıl?

İngiltere’de konaklama seçeneği diğer ülkeler kadar çok çeşitli değil. Ağırlıklı aile yanı konaklama var. Zaten dil eğitimi için pratik imkanı sağlaması açısından genelde tercih edilen yöntem bu. Aile bir odasını öğrenciye ayırıyor. Kahvaltı ve akşam yemeğinizi hazırlıyor, odanızı temizliyor ve siz ona haftalık 7 gün için kira ödüyorsunuz. Aile yanı konaklama ayrıca, özellikle İngiliz kültürünü daha yakından tanımaya da imkan sağlıyor.

İkinci seçenek yurtlar. Aile yanı konaklamaya göre bir miktar daha pahalı, tek kişilikden dört kişilik odalara kadar alternatifler var.

Son seçenek oteller ve pansiyonlar. Bu alternatif yüksek ücretleri nedeniyle pek tercih edilmeyen bir alternatif.

Daha fazla bilgi için CDS danışmanlarına başvurabilirsiniz. (+90 212) 292 40 26.

2 comments:

yurtdışı eğitim dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Patrick Bot dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler kapsamlı ve yararlı oldu. Ben başkaları ile paylaşmak makale zorunda kalacak.
Viyana Grup Turu Acentaları

15 Aralık 2015 13:07

Yorum Gönder